Omsorgssvigt på 1. klasse

Af Henrik Day Poulsen 65

Berlingske kunne tirsdag fortælle historien om forældre, som bruger deres ferie på at stå vagt ved Roskilde Festivalen for straks at komme til undsætning, hvis nogen siger buh til deres børn, drikker dem fulde eller piller lidt ved dem. Berlingske stiller meget fornuftigt spørgsmålet: Er det omsorg eller curling?

Mit svar er et helt tredje. Det er omsorgssvigt.

 

Hvad får disse forældre ud af at lege skytsengle? De får børn, som lever i en falsk, beskyttet verden, hvor troen på, at alt ondt skal fordrives og at man skal skånes for at det grimme i livet, stortrives.

Vil de bekymrede forældre også slukke for TV Avisen, når der er krig eller beretninger om voldspsykopater, der mishandler andre?

Og hvis der endelig er en mand, der overskrider de unges grænser på festivalen, skal den unge så ikke selv lære at takle situationen uden at komme rendende hjem til far og mor og bede om beskyttelse?

 

Jeg har aldrig selv været på Roskilde Festival, men mit indtryk er, at der er ordnede forhold. Efter det tragiske dødsfald for nogle år siden, er sikkerheden kommet i fokus og ja, når tusinder af mennesker samles, er der en risiko for, at nogen kommer til skade. Men det er jo lige det med livet. Risikoen er jo, at man kan dø af det!

Man kan kun gisne om, hvordan disse vagtivrige forældre beskytter deres børn i hjemmet og i skolen.

Skal de unge også her beskyttes mod livets modgang. Jeg tænker på et 7-tal til eksamen, fravælgelse til et job, fordi en anden er mere kvalificeret, en reprimande på arbejde for at sjuske, et lægebesøg, hvor man ikke får det, man ønsker sig, et liv, hvor man gerne vil være TV-vært, men bliver kassedame, et liv uden fattige osv.

Det er skadeligt, hvis opdragelse går ud på, at beskytte børn mod livet. Livet er nogle gange grimt, ondskabsfuldt og uretfærdigt. På engelsk har man det udmærkede ordsprog: ”what does not kill you, only makes you stronger”.

Og det er lige præcis her omsorgssvigtet kommer ind. Familierne fra socialgruppe 1 og 2, der lever et liv på første klasse, tør ikke lade deres børn mærke verden. Den virkelige verden. Der, hvor man bliver kasseret af kæresten, der, hvor han er dig utro, der, hvor du bliver snydt på en festival, der hvor du ikke har råd til ferie på Sunny Beach, der hvor naboen kører i en langt federe bil end dig og holder ferie på Seychellerne i stedet for Sunny Beach. Der, hvor livet gør virkelig ondt.

Ja, livet er nogle gange en bitch. Men det er naivt at tro, at man kan skåne sine børn for oplevelsen af bitch-livet.

De beskyttende forældre er med til at udvikle en population for forkælede, egoistiske og narcissistiske unge, der tror, at livet er Hollywood, dyr Mercedes og reality shows.

Mit råd til forældrene på Roskilde Festivalen er: tag straks hjem og tro på, at jeres børn kan klare en festival selv uden jeres hjælp.

Jeg var som 17-årig en par gange sanseløst beruset. Som 30-årig havde jeg flere kortvarige sex-møder med folk, jeg ikke kendte særlig godt. Som 35-årig var jeg i dyb krise pga. kærestesorger. Som 45 årige skrev jeg flere provokerende indlæg i aviser, som mange blev forarget over og kaldte mig ”Den sorte psykiater og Poppsykiater”. I sidste måned udgav jeg en bog, som mange hader, men som ligger nummer et på bestseller-listen. Så jeg har faktisk klaret mig godt på trods af ungdommens tåbeligheder.

Prøv at leve livet. Du har kun et og der er ingen mulighed for at bytte varen!

Forhindrer du dine børn i at leve livet, vil de bebrejde dig, når du bliver gammel.

God festival!

Havde jeg været der, ville Drake og Stevie Wonder været mine fortrukne. Jeg HADER Rolling Stones!

 

65 kommentarer RSS

 1. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Esbjerg har blå himmel, grønne skove og røde tage, politiorkestret spiller i en halvleg i Idrætsparken, postorkestret ved juletræet på Torvet, DSB-orkestret er et jazzorkester og told- og skatteorkestret spiller ved indkørsler til Drivvejen og motorveje, det stopper spøgelsesturister og tab af gods på veje, men Roskilde har de største højtalere.

 2. Af M. A. Eckmann

  -

  Hørt!

 3. Af Hans Hansen

  -

  Jeg har heller aldrig været til en Roskildefestival. Jeg har hverken har tid eller lyst. Derfor er det svært, for mig i det mindste, at vide hvilke forhold der er ordnede, og hvilke der eventuelt ikke er.

  Men jeg ved dog, at der sælges underlige stoffer på stedet. Syntetisk fremstillede stoffer, med og uden lovliggørelse, hvor visse lovlige ikke er ulovliggjort fordi de er så nye at de stadig er undtaget.

  De besøgende drikker sig en skid på, tror de er superkvinder, og nogle enkelte indtager så disse giftige stoffer. Forældrene forstår den hypotetiske mulighed, og deres bekymring en realitet. Overdrevet eller ej? Formentlig overdrevet for de flestes vedkommende hvor deltagerne har nogle fede oplevelser. For de færreste forældre og unge en fortrydelig begivenhed, måske tillige oplevet utilgivelig.

  Se det lidt som en velment bekymring, fremfor ensidigt blot en overdreven. Nogle forældre har med sikkerhed grund til større bekymring end andre. Andet ville også kaldes omsorgssvigt.

 4. Af Elizabeth McRoberts

  -

  Langt hen ad vejen, er jeg meget enig med din artikel.
  Nutidens forældre er for pylret og alt for overbeskyttende.
  Deres børn ved ikke meget, om Verdenen 2014 og det er både synd og farligt.
  De unges uvidenhed vil ende, første gang deres forældre ikke er tilstede for at redde dem…
  og for nogle vil det desværre, være en brat opvågning.

  Et råd?…er, at der bliver læst bedre korrektur på dine artikler.
  `da forældre, burger deres ferie…´ virkelig?
  samt, at hvis du oversætter fra engelsk, at det bliver gjort korrekt…
  Nietzsche skrev, `That which does not kill us, makes us stronger´
  Det der henvises til, er en omskrivning af Nietzsche via Kelly Clarkson ??
  – noget jeg anser, for at være en anelse for meget, pop kulturelt

 5. Af Preben Jensen

  -

  Roskilde-halløjet er vist kommet derud, hvor det ikke er meget andet end et gedemarked hvor stangberusede unge mennesker vælter rundt i mudder, snavs, støj, skrål, stoffer, andre fulderikker og snesevis af lommetyve, almindelige tyve og nok flere dusin voldsmænd eller psykopater. Adskellige telte skæres op af tyvene, og overfald har der også været. Det er vist et dårligt sted at sende sine børn hen. Kender iøvrigt flere unge som ikke gider tage derhen, heller ikke hvis der var gratis adgang.

  Danske unge har efter sigende Europa-rekord i druk. Efter min ringe mening er det dybt åndssvagt at mange unge fylder sig med så megen sprut eller hash/ speed at de risikerer at omkomme, eller at blive hjerneskadet. Har vi ikke allerede sinker nok?

 6. Af Seker Gün

  -

  Hvis forældrerne virkelig ville lege skytsengle, skulle de slet ikke give deres BØRN lov til at deltage i festivalen. Det er omsorgssvigt at give dem lov.
  Blogskriveren giver udtryk for at der er ordnede forhold?, Ja, til en vis grad, på pladsen, men ude i campingområderne hersker druk, hor og laveste fællesnævner. De stærke BØRN klarer sig fint, de svage påhæng til de stærke ligger og svømmer misbrugte rundt i urinsøerne, og gør sig umage med at give “Thumps Up” adspurgt!
  Problemet er at 14-15 årige sejler rundt som lovligt bytte for rovdyr af alle slags.
  Sæt dog en aldergrænse, helst 18, nødigst 16.
  Forældre der sender deres BØRN afsted, er ikke deres ansvar bevidst, og dermed det stik modsatte af curling.
  Har 10 års erfaring som “opsamler” ude i smatten.

 7. Af Susanne Ryding

  -

  Hvor sandt. Jeg er ved at låne når. Jeg ser alle de her overbelastede forældre feje livets vej for deres guldklumper.

 8. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Vest for Himmelbjerget havde spejdere Landslejr 2012 ved Holstebro med 35.000 deltagere fra mange lande uden skæve eksistenser og telte, spejdere knækker nødder med en fodprotege som hammer.

 9. Af Malene Vestergaard

  -

  Kære Henrik.
  Dit indlæg rammer en tendens lige på kornet.
  Hvis ikke vores børn er i stand til at transportere sig selv og sørge for mad og egne (alkoholiske) drikkevarer, ja så er de heller ikke gamle nok til at tage på Roskilde Festival. Det er langt ude når forældre ligefrem opfordrer til de unges misbrug ved at køre rammer med (billige) øl hen til deres teltlejr. Hvis de unge skal drikke sig fulde, skal det da ikke være med assistance fra forældrene.
  Mor til to teenagere.

 10. Af Karl Kagen

  -

  Really, Elizabeth McRoberts ..? Et råd? Efter du selv starter dit indlæg med en udtalt grammatisk fejl; “Nutidens forældre er for pylret”.
  Kosten og egen dør og alt det der 😉

 11. Af Thor Arentoft

  -

  En hel del ting er da helt sikkert:
  For det første, må disse curling- forældre, der på denne måde står i vejen for deres børns naturlige udvikling, have utrolig dårlig tillid til sine børn.
  For det andet, må de have egne erfaringer, der gør at “DET” de selv gjorde, da de var unge, det vil de absolut beskytte deres børn fra.
  For det tredje, disse forældre ved jo udmærket godt, at deres børn er/bliver et spejlbillede af deres forældres måde at leve på. (børn gør ikke hvad MAN siger de skal, de gør det MAN gør.
  Og præsis der har vi forklaringen på hvorfor “verdens dyreste skole” ikke fungere, og ikke kommer til at fungere. (det afhænger jo helt af, om forældrene er gode forbilleder)
  Det er “den danske måde at leve på” der er problemet, som skaber attitude problemer.
  “FRI-FRI FRIVÆRDI DET ER LIG MED ANSVARSFRI.”

 12. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Der er brug for et ungdomsoprør mod den uansvarlige forældregeneration og deres stupide og selvdestruktive misbrugs-“kultur” – og ikke mindst mod de kronisk uansvarlige narkodinosaurer fra 68-generationen.

  For det er absurd at påstå, at danske forældre overbeskytter deres børn, når danske unge igen og igen sætter nye verdensrekorder i alkohol- og hashmisbrug, i en tid, hvor risikoen for at havne på bunden af samfundet er langt større for unge, der er ved at indlede en misbrugskarriere, end den var for deres forældre.

  Det er desværre et faktum, at unge, der lærer at drikke derhjemme, har en langt større risiko for at blive alkoholmisbrugere senere i livet, end unge, der bliver advaret mod alkohol derhjemme, har.

  Det gælder givetvis også andre selvdestruktive vaner.

  Derfor er det simpelthen forældrenes forbandede opgave at være ansvarlige opdragere, selvom de hellere vil være deres børns (dårlige) venner, ved at hjælpe dem med at skeje ud.

  Hullerne i det sociale sikkerhedsnet er blevet langt større for de unge, og derfor er de simpelthen tvunget til at være langt mere chekkede, end de forrige generationer var nødt til at være, hvis de ikke vil ende på bunden af samfundet og ultimativt dø en ussel død før tid.

  Forældregenerationen SKAL selvfølgelig lære deres børn gode vaner, i stedet for at pådutte dem deres egne dårlige vaner, f.eks. alkohol- og/eller hashmisbrug.

  Desuden ekskluderer misbrugs-“kulturen” på Roskilde Festivalen de musikinteresserede unge, der tager afstand fra alkohol- og hashmisbrug, og kærlighedsløs druksex med fremmede, tilfældige tåber, som de af gode grunde aldrig ville have noget at gøre med i ædru tilstand.

 13. Af Nicolai Nielsen

  -

  Jeg synes det er overraskende så mange kommentarer, der kommer fra folk, som IKKE selv har været på Roskilde, men som alligevel har et meget klart billede (fordomme) af, hvad der foregår der, og hvor skadeligt det er for de unge. Roskilde Festival er, som de fleste andre musikfestivaler jeg har besøgt, en skøn blanding af udfordringer, oplevelser og fristelser. Det minder faktisk på mange måder om livet – kogt ned til en fin bouillonterning.

  Ja du kan købe stoffer og hash i alle afskygninger på Roskilde, men det behøver altså ikke være det orgie af stoffer, som mange tror. De unge kan også købe stoffer i København eller i hvilken som helst provinsby i Danmark. Pointen her er nok nærmere, at hvis jeres børn har lyst til at eksperimentere med stoffer, kommer de til at gøre det uanset om de tager på Roskilde eller ej. De bedste i som forældre kan gøre er, at have en tydelig holdning til det – for eller imod. Og så må I håbe på, at jeres børn har den rette bagage med i rygsækken, så de træffer de rigtige valg. Det gælder i øverigt ikke kun stofferne, men alle andre forhold i livet.

  De unges alkoholforbrug ER for stort, det var mit også, da jeg var i den alder. Men også her handler det om forældrenes holdning til tingene. Giv din mening tydeligt til kende, så dine unger ved, hvor du står. Men lad være med at moralisere – det får den modsatte effekt.

  Til jer unge vil jeg bare sige. Tag afsted, nyd livet, musikken og friheden. Men husk også at tage ansvar for jer selv og jeres kammerater. Vis jeres forældre, at I kan selv. Og lad så være med at lade jer transportere land og rige rundt på bagsædet af mor og fars Audi. Insistér på at klare jer selv – I bliver mange oplevelser rigere ved at færdes på egen hånd og tackle livets små udfordringer selv.

 14. Af Jens Hansen

  -

  Lomborg skriver:
  “På grund af skiferboomet i USA, har naturgas erstattet langt mere forurenende kul.”

  Nonsens.
  Skifergas forurener langt mere end olie og kul.
  Det er korrekt, at der dannes mindre CO2 ved afbrænding af Metan end ved afbrænding af olie og kul.
  Men udvinding af skifergas bidrager stærkt til den globale opvarmning.
  I USA lukkes ca. 30 procent af skifergassen direkte ud i atmosfæren.
  Metan bidrager langt mere til den globale opvarmning end CO2.
  Ydermere kræver udvinding af skifergas et meget stort energiforbrug.
  Disse ting indgår ikke i CO2 regnskabet.

  Ikke noget at sige til at miljøorganisationerne i USA mener, at Lomborg er i lommen på olieindustrien.

 15. Af Preben Jensen

  -

  Nicolai Nielsen………..

  Børn er jo børn, og at sende dem ind til Roskilde festivalen er altså at sende dem ind på et sted, hvor de løber en stor risiko for at komme ud i noget snavs. Og det er altså ikke nogen fordom, men en konstatering. Se også Sekers indlæg kl. 00.02.

 16. Af jenni christensen

  -

  “Så jeg har faktisk klaret mig godt på trods af ungdommens tåbeligheder.”, skriver du Day.
  Har du nu det, Day? Sådan helt dybest set i det allervigtigste?

 17. Af Christian Lauritzen

  -

  Jeg har aldrig hør om nogen forældre der står vagt udenfor hegne i Roskilde for at “være der” hvis deres børn skulle få brug for det. Din problematik opfatter jeg som selvopfundet.
  Ja jeg har børn på festivallen, for 5. år i træk. Har selv været flittig festivalgæst. Har en del venner, hvis børn tager på Roskildefestival.

 18. Af jenni christensen

  -

  Der er 70 000 unge derude.
  Holder der så mange forældre udenfor? Retorisk spørgsmål. Nix.
  Er jeg en curlingmor, når jeg har kørt derud med computeren for, at de kan tømme kamerachippen og havde en par kg æbler og en pose røde og grønne sodavand med ? 😀
  ?

 19. Af Maria Mannering

  -

  De værste ved curlingforældrene, er at de fratager deres unge en masse pisseirriterende oplevelser, der er sjove bagefter.

  Som dengang – inden kloarkering af RF – hvor vi måtte give op pga. regn, køre hjem med toget sammen med rigtig mange andre, der også var MEGET våde. Vi fandt aldrig vores telt, tøj og et par sko. De var sejlet væk.

  Eller i gamle dage, hvor man kunne komme til at tage det forkerte tog i Nyborg, og fik let forhøjet puls, når højttaleren fortalte at “næste station er Sønderborg (Fredericia)”. Ja, det var kun et problem, fordi mobilen ikke var opfundet.

 20. Af Trine Christiansen

  -

  Jeg er kommet på Roskilde fra jeg var ca. 8 år. I starten samlede vi flasker… Og senere så var det i lejer med vennerne, øl og sol…. Som voksen er det samvær med familien, musik, øl og solskin -og jeg har også haft mine egne børn med derud. Så der har været rigtig mange festivaller… Og det er dejligt. Men egentlig forstår jeg ikke denne diskussion. Da jeg var barn og ung, så kørte min mor da også os…. Vi skulle også ringe hjem, så de vidste, vi var okay…. Og min far har hentet mig en sen nattetime, fordi jeg var våd og kold. På samme måde som jeg læser kritikken af forældre… Men sådan har det da altid været. Problemet er vel bare, at der er mange mange flere der tager på Roskilde. Da jeg var barn kom der 20.000 i dag 80.000. Stop med at kritisere forældre i dag, de bruger meget mere tid på opbakning, lektielæsning, de står til rådighed til snak end tidligere forældre har gjort.. Og så lige Roskilde… Grunden til at mine børn skal se Roskilde er, ar de skal se voksne og unge skabe sig tosset og give slip, tage fjollede hatte på, skabe sig tossede, at verden også kan være hanekam, tøj i alle farver -uden på nogle måder at være farlig. Og så taler vi om, at på mandag så tager deres nomale tøj på og går på arbejde, men lige denne weekend er sjov og ballede. I de mange festivaler jeg har deltaget i, så har jeg aldrig set nogle slåskampe. Stoffe jo de er der (lige som alle andre steder), hvis man opsøger dem, personligt har jeg aldrig prøvet noget, så man det er jo et valg. Jeg vil hellere slippe min teenager løs på Roskilde end i indre København… Hvor jeg har helt andre oplevelser.
  Mine børn er stadig for små til at blive sluppet løs på Roskilde, for det er en voksen legeplads… Og derfor tager hele familie på Vig… Som minder rigtig meget om Roskilde, da jeg var barn.

 21. Af Henrik Knage

  -

  @ Henrik Day
  Helt i orden, at have en mening og det må man også gerne som psykiater. I et tidligere indlæg fortalte du, at din interesse for fodbold kunne ligge på et meget lille sted, at den egentlige interesse var hvad der fulgte i kølvandet på bolden.

  Det går da egentligt meget godt, skulle jeg mene.

  Der er ikke nogen der ved mere om andre folks børn, en folk der ikke har nogen selv. Selv har jeg to.

  Der er ikke nogen der ved mere om politik, end folk der ikke har med politik, at gøre. Selv er jeg ikke politiker, og har intet med politik at gøre; men på gode dage synes jeg, at jeg er meget klogere, end samtlige politikere på Borgen tilsammen. Det er et sundhedstegn.

  Sidst men ikke mindst findes de allerbedste fodboldspillere rundt omkring i stuerne og på div. caféer ude i byen, men man ser dem sjældent på selve banen. 🙂

 22. Af Morten Johansen

  -

  Også skolelærere og sportstrænere m.fl. mærker vist tendensen til at enhver lille revne i forældrenes glansbillede af børnenes succes kan føre til hysteriske angreb, hvad enten det nu skyldes at forældrene synes at barnet har fået en for lav karakter eller at poden er blevet henvist til at være reservespiller på fodboldholdet. Det må være ufattelig irriterende og belastende at stå over for sådanne forældre. Men vi har vel allesammen en del af skylden, i og med at vi alle er med til at forme tidsånden? Og tidsånden siger helt klart: Success for enhver pris!

 23. Af jenni christensen

  -

  Hallo!!

 24. Af Maj-Britt Lyngberg

  -

  Med to teenagedøtre, der hverisær flere gange har været til Roskildefestival og jeg selv i en anden tidsalder, nød godt af Roskildes skønne mix af ikke mindst musik, unge mennesker og ja druk og drugs, mener jeg at være i stand til, at udtale mig om ovenstående. De kan godt selv,- uden tvivl,- de unge mennesker !! Mine to døtre er selvstændige og fornuftige- med omløb i hovedet, de er vant til at tage ansvar ikke bare for sig selv, men også deres kammerater. Meget ambitiøse og arbejdsomme og ja, de klarer sig godt og ja, jeg indgår i kategorien af curler-mødre. Jeg hjælper hellere end gerne, især når det ikke er en selvfølge,- jeg henter gerne, en lidt for fuld datter hjem, efter hendes venner har draget omsorg for hende først og det ellers ikke bliver misbrugt. Jeg ringer ikke til lægen, den nye arbejdsgiver, læreren der har været “uretfærdig” klager ikke over en ringe karrakter,- for det har de lært for længe siden. Jeg giver gerne “gode” råd når jeg bliver spurgt og de kan bruges eller ej. Er ikke helt inde i om jeg er en kategori 1-2-3-4-5 på den sociale rangstige, men i min verden som ligger i udkantsdanmark, der hvor uddannelsesniveauet ikke er noget at prale af og hvor arbejdsløsheden er stor og indkomsten lav, er vi mange der gør som jeg. Havde jeg haft mulighed for at fragte børn, bagage, sprut osv. gjorde jeg det gerne,- af den simple grund at jeg nyder det…. altså er det mit behov og hvad er der dog i vejen med det. Nogen gange får jeg lov og andre gange bliver det et pænt, nej tak mor, vi kan godt selv !!
  Vagt på Roskilde lyder da sjovt, så får man da en lille bid af kagen og hvem kan finde sit afkom blandt 100.000 andre smukke unge mennesker.

 25. Af Jens Hansen

  -

  “Så jeg har faktisk klaret mig godt på trods af ungdommens tåbeligheder.”
  Skriver Day.

  Hvad mener Day, når han skriver ungdommens tåbeligheder.
  Han kvajer sig da fortsat i samtlige blogs. Som 48 årig.
  Den gik ikke inden for min branche.

  Day skriver endvidere:
  “Nogle kaldte mig den ”Den sorte psykiater og Poppsykiater”.”
  Det bliver du vel fortsat kaldt Day.
  En rammende beskrivelse.

 26. Af Gitte Kongsbak

  -

  Omsorgssvigt er at nægte at give sit barn mad, at slå det, at lukke det inde i et rum, at gøre overgreb, at ignorere det over længere tid eller andre voldsomme ting. At bruge et begreb som omsorgssvigt i en debat om forældre der holder øje med deres børns trivsel på en festival, er en overdrivelse og manipulation, som på mig måske virker som et mindre vellykket forsøg på, at få et personligt budskab ud. Selv i psykiatrien råber de vagt i gevær med folks sygeliggjort sprogbrug og beder borgerne reducere deres ordvalg, fx at vi bruger ordet “trist” fremfor “deprimeret”, “travl” fremfor “stresset” osv. At jeg nu skal lægge øre til, at en overlæge ved Psykiatrisk Center København nu selv bruger et ord, som ligger langt udenfor dets normale sprogramme, og som er det bærende ord i lægens artikel, det er ærgerligt. Jeg håber, det skyldes uvidenhed. Jeg oplever det som om, at artiklen signalerer, at almindelig mennesker bør føle skyld og skal forandre sig, og det kan jeg ikke lide, når præmisserne for artiklen ikke er i orden.

  AT overlægen oveni generaliseret og udokumenteret postulerer, at familierne fra socialgruppe 1 og 2 ikke tør lade deres børn mærke verden, gør kun, at artiklen mister hele sit indhold og bliver larmende tom.

 27. Af Elin Hagen

  -

  Er så enig, mye skjer på Roskilde og alle andre festivaler, men som det blir sagt, “børnene” må lære å klare seg. Mistet selv min sønn der for 6 år siden, ikke festivalen eller andre sin skyld, kun hans egen, han rotet seg selv bort i folk han ikke kjente og det endte i en tragedie. Kunne skjedd alle steder. la ungdommen more seg, de blir tidsnok “gamle” !! 🙂 med hilsen fra en mor i Norge.

 28. Af P Christensen

  -

  Kan det være anderledes, når forældrene kan kigge sig omkring OVERALT i samfundet og få inspiration til ansvarsløsheden.
  Går det godt, er det dit ansvar, går det skidt er det de andres skyld.

 29. Af Flemming Trap

  -

  Det kunne også skyldes, at vi er nogle forældre der gør det fordi vi hygger os med lige at snuse til atmosfæren, sige hej til nogle travle glade børn vi sjældent ser fordi de har travlt med netop at mærke livet. 😉

 30. Af Claus Høyer

  -

  Bravo Henrik, ramt lige på sømmet. Life is a bitch – and then you die.
  Det starter tidligt. Tænk hvis lille pusser falder og slår sig på legepladsen, hvad bilder læreren sig ind at kræve noget lektielæsning når pusser nu er træt, hvor understår en arbejdsgiver sig i at finde en bedre kvalificeret end pusser.
  Og så har de alt alt for mange valg. Er du tørstig, vil du have sodavand, saftevand, juice, kaffe, the………. – Mælk tak. Skal det være ko, ged eller kamel? Ikke noget at sige til at de har svært ved at gebærde sig blandt mennesker der sætter krav, ikke giver valgmuligheder, beder om noget ansvarlighed. En ansvarlighed pusser desværre aldrig har lært.
  Så jeg giver Henrik 100% ret i sine synspunkter.

 31. Af Henrik Knage

  -

  Hvad er modpolen, eller alternativet til omsorgssvigt på 1. klasse?

  Ligegyldighed!

  Jeg kunne godt fortælle en historie om min nu afdøde far – Thy – lejren og mig. Min læretid var ved at gå op i hat og blå briller bl.a. i Thy. Det syntes min far ikke var så godt, så han kørte til Thy i sin Morris Maskot – for at hente mig. På vejen til Thy sprang lydpotten i bilen – og han måtte til mekanikker på vejen.

  Da han kom til indgangen til lejren, sent nat blev han mødt af en pølsemand med grill – ristede pølser, der syntes min far så lidt forpjusket ud, og spurgte ham om – om han ikke ville have 2 ristede med det hele, på “huset”.

  Jeg var taget hjem!

  Han var bare den bedste far.

 32. Af Henrik Knage

  -

  Der kan sådan set drages den konklusion, at det eneste der er i vejen med Roskilde Festival er, at medierne dækker alt fra nedgroede negle, til skovflåter i øregangene fra morgen til aften – i den periode hvor festivalen kører.

  Sidste år tænkte jeg, at det faktisk var uhyggelig, fordi der kunne ikke tændes hverken for radio eller tv, uden at der var et eller flere indslag fra netop Roskilde Festival.

  I min optik er dækningen af Roskilde Festival det tætteste man kan komme på rendyrket “Københavneri” og en af grundene til at DR alias Danmarks Radio burde skifte navn til KR alias Københavns Radio!

  Det er nærmest sygeligt… som om der ikke sker andet på Sjælland 🙂

 33. Af Mads Timo

  -

  Kære Henrik, Rolling Stones hader helt sikkert også dig!

  • Af Henrik Day Poulsen

   -

   Kære Mads

   Rolling Stones ved slet ikke hvem jeg er og kommer nok heller aldrig til det.

   Venligst

   Henrik Day

 34. Af Tove B

  -

  De unger skal lære at klare sig selv, og jo vi skal hjælpe vores børn ,men de skal minsandten også lære at verden ikke kun drejer sig om dem, de skal lære at tage hensyn og de skal lære at sige nej tak, og vi forældre skal lære dem ,der er konsekvenser ved de ting vi gør. men stå og kunne hjælpe når de har lært det. Jo der er sikkert mange stoffer på Roskilde men det er der også i alle byer nu om dage, derfor er det vigtigt vi har lært ungerne om hvor farligt det er og det er noget vi forventer de holder sig fra. Men stofferne er også på / ved mange skoler og store elever prakker stoffer på de unger der er lette ofre der ikke har lært at sige fra. Og jeg kender flere forældre når vi har talt stoffer, det røre mine børn ikke. men en ting skal vi vide ,det er fra alle samfundslag ungerne bruger stoffer og det er måske også nogle forældre der gør. Jo jeg giver lægen ret i at når de unge der menes at være fornuftige nok til at tage på festival af forældrene ,. kunne nok også selv tage toget. og så er det nok mere nødvendigt at hente dem når de skal hjem. og måske før det hele er slut. Men at forældre tager til festival, er vel fordi de gerne vil musikken og atmosfæren. Men hvis forældrene mener de er venner/ veninde med deres børn så er det galt .Forældre er forældre, og børn er børn. og det forhold skal gerne holdes. Men dejligt når man har fortrolighed og kan tage på ferie sammen og ellers er en kærlig familie Jeg får flimmer når jeg ser tv hvor mødrene kæder sig som deres børn og opføre sig som en på 17 år. Der kan jeg godt forstå deres tøser flegner ud. Og det er omsorgssvigt hvis vi ikke har lært vores børn at klare sig ude i den store verden alene.

 35. Af Preben Jensen

  -

  En dame ovenfor synes at det er fint hvis børnene kan skabe sig tosset. Hun mener vel fylde sig med sprut og stoffer osv.

  I tidens løb er hundredvis af deltagere kommet alvorligt til skade eller er omkommet på festivalen, så der burde i det mindste være flere ordenshåndhævere og nattevagter tilstede. Det kunne også hindre en del af de mange tyverier, overfald og stof-handler.

  Så er der også en mening om at nutidens forældre er meget omsorgsfulde. Og det er rigtigt for manges vedkommende, men andre anbringer deres børn på institutioner fra morgen til aften, i årevis. Det er politisk “korrekt”, men hvor megen omsorg er der i det?

  Se også Sekers kommentar kl. 00.02.

 36. Af Tove B

  -

  http://www.b.dk/nationalt/baenken-hvad-med-at-du-selv-gjorde-det-curlingbarn.
  værd at høre .

 37. Af Christian Schmidt

  -

  Hvor har du dog ret. Jeg har i mange år i god tro, kørt og bragt for mine forældre og bedsteforældre, når de skulle noget. Fødselsdage, julefrokoster, rejser osv.

  Nu bliver de jo aldrig voksne nok til at kunne klare sig selv. Sikke en byrde jeg har bragt mig selv og samfundet på

 38. Af jens holm

  -

  Skal man græde eller le.

  En række kommentarer er dybt prægede af, man ikke kunne lide festivaller fra før, der overhovedet var noget, som hed Roskilde festival.

  Og ja, jeg har da som barn overværet, at tissende drenge er blevet skubbet har fået trukket bukserne ned. Det gør det naturligvis ikke smukkere, man nu også gør det med piger/kvinder. Udviklingen burde vel være, der blev mindrer end den slags.

  Og det curlighalløj. Nu er der altså 100.000 på den Festival. Nogle er så curlingbørn og forældre. Jeg bryder mig heller ikke om begrebet,, som det er defineret. Omvendt ved jeg da også, det kan være fint at have forældre lige i nærheden, hvis man knapt nok er moden nok.

  jeg har dét meget blandet. Der er jo også børn, som netop uden at kunne styre sig inkl. farerne udenom , kommer grueligt galt af sted. Det kan man lære på emåde – eller ikke lære det.

  Mit eget eksempel er jo ret gammelt. Som stor spejder fra 12-16 år tog man på patrulje weeked 1 gang månedligt. Lederen var oplært til, de store skulle passe på de små, men lederen bestemte jo en hel del. Når man så var ude i telt eller hytte, kom der stort set altid en flink forælder eller end tropsleder/assistent lige på besøg 1 times tid til en kop the. Som regel havde de lidt bolsjer, æbler eller lignende med.

  Jeg synes også det var en god løsning. af mange. De slap os løs, lod os styre os selv – men der var alligevel en snor, de om nødvendigt kunne hive os ind med denne form for kvalitetskontrol.

  Det gode ved nu synes jeg er, man har masse af mobiler og både kan tage billeder og videoklip.

  Og så lige et årrrh hold da op. Ungdomskriminaliteten er jo faldet og faldet de seneste år. Det er bare havenisserne, som har fået for stærke briller og længere hørerør og bruger sidstnævnte som duthorn..

  Så man burde kunne slippe lidt mere fri og trygt reducere noget af curleriet.. Jeg synes ikke a la nogen nærmest skal dø, selvom resten så bliver stærkere. Det er at legitimere mobning og psykopati.

 39. Af jens holm

  -

  Traumatiserende at være den ivrige skribent Preben Jensen.

  Skulle Du virkeligt være ude med noget relevant om, hvor det går hårdt til, så er det vel i lang højere grad at forbyde Jomfru Ane gade, en række fodboldkampe eller Vores krigsindsatser i Asien og Afrika. .

 40. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  En spejderlejr er en familielejr med forældre som lejrtanter og legeonkler.

 41. Af Preben Jensen

  -

  Jens Holm…………

  Jeg har vist ikke skrevet noget om at Roskilde festival burde lukkes, og det vil da ikke nytte noget at lukke Jomfru Ane gade, det vil bare sprede problemerne, osv. Man kan jo ikke bare forbyde alting, og hvad angår krigsindsatserne i Afghanistan osv. har de jo været kritisk debatteret på andre blogs.

  Men prøv at læse kommentarerne på Winters blog om politik på speed og Gotfredsens blog om blåøjet naivitet. Og se Uriasposten, Snaphanen og Den korte avis. Så vil du nok få indtryk af et sygt system og et samfund der er ved at kæntre.

 42. Af Thomas Andersen

  -

  I modsætning til Henrik Day og en del af kommentatorerne har jeg været der 5-6 gange. Dog ikke på det sidste. Jeg har 3 drenge derude ligenu, de har taget toget sammen med vennerne i deres forskellige kamps. De har ordnet telt, kogegrej, sovesager, madindkøb, ølforsyninger osv.
  De drikker, fester, hører musik .. og passer på hinanden. Det ved jeg de gør og jeg behøver ikke holde øje med dem. Det handler om at vise dem tillid, give dem plads til at (op)leve livet selv.
  Det handler nok mest om børnenes forældre der har svært ved at slippe dem løs.

  Og .. de lærer ikke druk og stoffer på festival men i de små stuer derhjemme, i skolen, på gymnasierne som sælger sig selv på fest og druk og hensynsløse klubber der nærmest hælder sprut i ungerne. Det kræver selvstændige børn der selv kan sige fra, og ikke pylrede forældre der prøver at feje foran dem.

 43. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  En sogneskole er det faglige hus med åbne værksteder og faglokaler for Folkekirkens Oplysningsforbund som lørdagsskole med studiekredse i læseforeninger, hvor skolebiblioteket har en avisstue med et hobbybibliotek sammensat af bogudvalg i lokale foreninger i samarbejde med Skolebibliotekaren Karen.

 44. Af Sanne karlsson

  -

  pylrede

 45. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg forstår godt HDP’s udsagn – men jeg forstår også forældrene, at de ikke vil sidde hjemme og be’ til, at der ikke går noget galt ..tiderne er sværere – og selv det fornuftigste unge menneske kan blive udsat, uforskyldt – og forældre kan muligvis ikke holde børnene hjemme, vennerne skal afsted osv.

  Jeg har aldrig været p en sådan festilval – men jeg ville selv være lidt bekymret p gr a de unge menneskers forskellige tilstand, høje af stoffer, skidefulde el blot provorende I enhver henseende, alt efter temepramenter.

  Husker en fest, som min søn og en af hans kammerater, hvis forældre samtidig var på besøg hos os, engang for mange år siden deltog I – de kom på et tidspunkt af aftenen styrtende hjem, fordi det var gået helt amok, vistnok ar en dør også revet af ..ingen forældre hjemme dér el I nærheden ..så vennens far og min mand drog straks af sted for at komme til undsætning.

 46. Af Peder Pedersen

  -

  .
  Gi dem noget mere Fontex !

 47. Af Grethe Skov

  -

  Jeg har altså svært ved at forstå folk, der går efter manden i stedet for bolden! Det er vel emnet og ikke “forfatteren”, der er til debat her. ….

  Min søn har deltaget i Roskilde-Festivalen, siden han var femten. I 2000, da den frygtelige ulykke skete, var han en af dem, der ringede hjem til mig midt om natten for at fortælle, at hele hans gruppe havde det godt, og om jeg ville informere alle forældre.

  Alle hjælper hinanden. De holder øje med hinanden. Det er en fornøjelse at se. Så, kære forældre, slap af, lad ungerne nyde det 🙂

 48. Af jens holm

  -

  Nej Arne Rud.

  De blå og grønne spejdere har det, som jeg beskriver.

  Men det er sandt af FDF og DUI er, som Du beskriver med et voksent frivilligt engagement, som styrer alt det væsentlige.

  De sidstnævnte sådan set udmærkede organisationer er ikke udsprunget som følge af Baden Powells ønske om, at børn/unge kunne hjælpe sit land, sin hær, sine civile både praktisk og moralsk..Når spejder bevægelserne går dårligt i dag, så er det fordi Danmark ikke er truet og nok også fordi en række aktiviteter er dybt forældede.. Det er forståeligt, og så må man som gammel spejder trøste sig med det.

  Militæret tog i sin ganske mange indkaldte med spejderbaggrund til sergenter. Ligeledes var man kraftigt overrepræsenteret blandt konstablerne. Det handlede dels om, man lærte at være robust og kunne klare at improvisere sig ud fra lidt. Det drejede sig i høj grad også om, man fik elementær ledelsesforståelse, og herunder at optimere sin patruljes indsats fremfor selvhævdelse.

  Sådan var det i hvert fald, hvor jeg var fra 12-24 år.

 49. Af jens holm

  -

  Og hvad er så det Preben Jensen.

  xxx I tidens løb er hundredvis af deltagere kommet alvorligt til skade eller er omkommet på festivalen, så der burde i det mindste være flere ordenshåndhævere og nattevagter tilstede. Det kunne også hindre en del af de mange tyverier, overfald og stof-handler.xxx

  100`devis. Lige nu er der altså svarende til 80.000 indbyggere. I betragtning af, mange fester i bund, så synes jeg ikke, det er galt. Og hvornår måler Du fra, og er det hele verden, du måler fra, kun Danmark. eller hvad – pr år…

  Men de 80.000 kunne jo også ligesom ved de mange andre festivaler være blevet hjemme. Tror Du så, de havde sat sig i et hjørne med strikketøjet.

 50. Af Ulf Timmermann

  -

  Er der noget at sige til hele postyret? For er der nogen anden tilbagevendende begivenhed, i Danmark, end Roskilde, der bliver så hypet af medierne? Selv Julen har fået baghjul. Hvis ikke medierne “ser det”, findes det som bekendt ikke – og selv Roskilde Festivalen ville falde til ro foruden den opmærksomhed.

 51. Af Peder Pedersen

  -

  Hvorfor hedder du ikke “Every” til fornavn.

 52. Af Ulf Timmermann

  -

  Ved på bålet

  Mark Twain, som både kunne iagttage og formulere sine iagttagelser, har beskrevet ”fænomenet” sådan her: “We build a fire in a powder magazine, then double the fire department to put it out. We inflame wild beasts with the smell of blood, and then innocently wonder at the wave of brutal appetite that sweeps the land as a consequence.”

  I er på vildspor. Med vilje.

 53. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Nej Jens Holm.

  Der er ingen leg og intet virke i DUI-Leg og VIRKE, kun narrestreger, graffiti, gøgl, hundekunster, skolebio og grønne koncerter.

 54. Af Ulf Timmermann

  -

  Arne Rud,

  ovenpå den beskrivelse kan det næppe have været DUI-Leg & Virke, Anders Fogh Rasmussen var medlem af som bette knejt, men hvad var det så?

 55. Af Arne Rud, Esbjerg.

  -

  Ulf Tømmermand..

  Jyder har en karakter med hjemmefra.

 56. Af Ulf Timmermann

  -

  Arne Rud,

  kender jeg ikke noget til, jeg er sønderjyde.

 57. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Ulf Timmermann.

  Sønderjyder får karakterer i skolen, men Thyras murere og tømmermænd byggede Danevirke med brystværn og parabolskjolde, og med toldere ved Hærvej og Drivvej, det stoppede spøgelsesturister og tab af gods på veje.

 58. Af Ulf Timmermann

  -

  Arne Rud,

  tak for karakteren.

 59. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Ulf Timmermann.

  Der er ingen skoleskibe i den blå betænkning, men Thyra byggede Danevirke som værn mod trolde, hekse, spøgelser og ulve.

 60. Af Ulf Timmermann

  -

  Arne Rud,

  jeg er ikke nogen frafalden radikal. Har aldrig været radikal.

 61. Af Bjarne Munk Christensen

  -

  Stor tak til HPD – indlægget er helt korrekt og påpeger, med al tydelighed den vestlige verdens deroute, der startede med den totalt degenererede 68 generations massive udskejelser.
  Mennesker der i den grad overbeskyttes og serviceres af deres forældre bliver aldrig i stand til at kunne takle modgang i livet og giver let op – dette fænomen rapporteres nu fra flere kvalificerede fagfolks sider, der er i berøring med nutidens ungdom.
  De er ikke tale om den sædvanlige generationsforskel, men, derimod, om et dybt foruroligende fænomen, der kommer til at bære brænde til det bål, der hedder den vestlige verdens totale deroute.
  Fænomenet kan, også, betegnes som en utilsigtet, men konsekvent fremavling af små-psykopater, skabt af uindfriede alt for høje, falske forventninger til tilværelsen og, især, dennes benhårde realiteter, der, uundgåeligt, vil “ramme” personerne med uformindsket styrke på et tidspunkt med fatale konsekvenser til følge.
  Beviserne herpå ser vi næsten dagligt i form af massive skoleskyderier og massakrer i f.eks. USA Finland og andre steder – noget der ville være ganske utænkeligt for blot 40-50 år siden. En foruroligende fremtid venter.

 62. Af Lonny F ischèr- korrespondent

  -

  Ja, det hele er fuldstændig rigtigt ! Blot mener jeg ikke, at man kan sammenligne Danske curlinger med unge i USA ! eller for den sags skyld ungdommen i de sydlige lande ! , Hvor det isærstadigvæk er almindeligt, at “bo hjemme hos de gamle ! ” –Danmark er helt – helt anderledes ! –Faktisk fordi man (i pædagog-kredse ) Opfandt : At der ikke maatte stilles krav til børn/unge ! De sidste sidder nu i tusindvis paa off. anstalter ! Og, hvad de kaldes ! –Og bl.a. skriver “blogs”! –Hvis der ikke stadigvæk var standhaftige pensionister med erhvervs/livs-erfaring ! Som prøver, at vende kursen ! –Saa vil man stadigvæk have 22-aarige siddende paa aviserne ! Og fravælge “de bedste bloggere!” –Men jeg er efterhaanden blevet færdig med, at læse “hverdagens psykopater ! ” Her har Henrik Day Poulsen gjort rigtig meget ud af, at forklare os, hvad det er for farlige psykopater ! Der faar lov til, at gebærde sig paa aviserne !! Hovedsageligt de danske —–

 63. Af Jeg hader alle – eller provokatører fylder spalterne | Chris Albans Blog

  -

  […] Og han har aldrig været på Roskilde Festival. Det er derfor på et kvalificeret grundlag, at overlæge Henrik Day Poulsen dømmer omsorgssvigt, at forældre følger deres unger ud på dyrskuepladsen i […]

 64. Af Jeg hader alle - DenFri.dk

  -

  […] Og han har aldrig været på Roskilde Festival. Det er derfor på et kvalificeret grundlag, at overlæge Henrik Day Poulsen dømmer omsorgssvigt, når forældre følger deres unger ud på dyrskuepladsen i […]

Kommentarer er lukket.